Esports în jurul lumii: Danemarca

Danemarca are o istorie puternică în esports și este una dintre cele mai dominante națiuni de esports din Europa. Țara scandinavă – o regiune cunoscută pentru rolul său formativ în creșterea timpurie a industriei – a fost activă în eSports de la începutul anilor 2000 și s-a bucurat de un sprijin guvernamental puternic.

În continuare, Esporturi prezintă seria “Esports în jurul lumii”, în care vom lua la rând ţări din lume şi vom prezenta istoria acestora în materie de esports, cu realizări, competiţii, organizaţii, federaţii şi nu numai.

Franciza Counter-Strike este și a fost esportul predominant în țară încă de la începuturile sale, o istorie povestită care a contribuit la propulsarea sporturilor electronice în mainstream – nu doar pe plan intern, ci în întreaga lume.

Datorită investițiilor timpurii în infrastructura digitală, jocurile și sporturile electronice au o rată de penetrare ridicată în Danemarca. Potrivit statisticilor 52 la sută dintre bărbați și 50 la sută dintre femeile de peste 16 ani joacă jocuri, iar unul din patru cetățeni joacă zilnic sau aproape zilnic.

În martie 2022, cea mai importantă organizație daneză de esports, Astralis a încheiat un parteneriat cu Confederația Industriei Daneze pentru a sprijini dezvoltarea industriei în țară.

În ciuda succesului comercial în creștere și a popularității în rândul danezilor obișnuiți, sporturile electronice din Danemarca sunt fragmentate în rândul actionarilor, iar unii proprietari din eSports nu au abilitățile de afaceri necesare, potrivit unui raport din 2019 al Ministerului Culturii din Danemarca și al Ministerului Industriei, Afacerilor și Afacerilor Financiare.

Recunoașterea guvernamentală

Danemarca este una dintre câteva țări în care guvernul sprijină proactiv sporturile electronice.

În 2018, prim-ministrul danez de atunci, Lars Løkke Rasmussen, a ținut un discurs pe scenă la BLAST Pro Series Copenhaga 2018 și a descris anterior echipa daneză de CS:GO Astralis drept “modele de urmat”.

Danemarca a fost prima țară care a avut o strategie națională clar definită pentru sporturile electronice. Raportul Ministerului Danez al Culturii și Ministerului Industriei, Afacerilor și Afacerilor Financiare a declarat că guvernul dorește să sprijine răspândirea sporturilor electronice și a vorbit despre necesitatea de a stabili o structură durabilă, de sus în jos, pentru esportul danez.

De asemenea, acesta a susținut că guvernul a lansat un “efort strategic” cu un fond de 10 milioane DKK (~1,13 milioane de lire sterline) disponibil în perioada 2019-2022 pentru a “oferi un impuls proiectelor care vor consolida poziția Danemarcei ca națiune de top în esports și pentru a pune un accent sporit pe sporturile electronice din întreaga țară”.

În 2020, Consiliul danez de evaluare fiscală (Skatterådet) a decis că sporturile electronice sunt un sport de masă în aceeași ordine de idei ca și fotbalul, handbalul și alte activități bazate pe asociații, o hotărâre care face ca asociațiile de eSports din țară să fie scutite de tva.

Turnee notabile & Ligi

Danemarca găzduiește multe turnee emblematice de top. În plus, BLAST are sediul în Copenhaga, Danemarca. ESL Pro League și EU LCS au organizat, de asemenea, evenimente în țară.

BLAST PremierESL Pro League Season 6, 8, 10 Finals
BLAST Pro SeriesEU LCS Spring Split Finals 2018
Copenhagen Games

Organizații notabile

AstralisTeam Singularity
Copenhagen FlamesTricked Esports
OG Esports

Asociații / Federații Naționale

DGI EsportsEsports Denmark

Inițiative educaționale

Mai multe instituții de învățământ daneze au integrat sporturile electronice în programele și activitățile școlare, inclusiv la nivel gimnazial și liceal.

Organizația daneză de esports Tricked Esports are un parteneriat cu instituția de învățământ Campus Vejle pentru Campusul Esports Tricked, un program al Academiei de Dezvoltare a Talentelor pentru cultivarea talentelor locale.

În plus, Astralis conduce Astralis Talent, un program de dezvoltare a talentelor și echipa academiei din cadrul Grupului Astralis.

Mai mult decât atât, Danemarca are o cultură a cluburilor sportive tradiționale, conduse la nivel local. Divizia de esports al DGI – o organizație care promovează cluburile sportive din Danemarca – și-a extins infrastructura pentru a sprijini dezvoltarea și participarea cluburilor locale de esports din țară.

Autor: David Urziceanu