BREAKING. ESL și FACEIT se unesc, după ce sunt cumpărate de o comapanie din Arabia Saudită

ESL Gaming și FACEIT, doi dintre cei mai mari organizatori de turnee esports, au anunțat o fuziune care urmează să fie finalizată în T2 din 2022.

Aceasta vine la scurt timp după ce ziarul german de afaceri Handelsblatt a raportat că cele două companii au fost cumpărate de Savvy Gaming Group, susținut de guvernul Arabiei Saudite, pentru o sumă combinată de 1,5 miliarde de dolari (6,6 miliarde de lei).

Potrivit site-ului oficial al nou-fondatului grup ESL FACEIT, cele două entități vor continua să coexiste în ecosistemul eSports. Craig Levine și Niccolo Maisto vor fi numiți în funcția de co-CEO ai noii companii, iar co-fondatorul ESL Ralf Reichert va trece într-un rol neoperațional în calitate de președinte executiv.

Savvy Gaming Group a plătit 1,05 miliarde de dolari (4,6 miliarde de lei) pentru ESL Gaming și se pare că a plătit 500 de milioane de dolari (2,2 miliarde de lei) pentru FACEIT. Savvy Gaming Group este susținut de Fondul de Investiții Publice al guvernului Arabiei Saudite, care a mai cumpărat recent și echipa engleză de fotbal Newcastle United din Premier League.

Potrivit site-ului său, grupul Savvy Gaming este un “investitor pe termen lung” format pentru a stimula creșterea și dezvoltarea sporturilor electronice și a industriei mai largi de jocuri la nivel mondial.

ESL Gaming a fost deținută anterior de holdingul suedez Modern Times Group (MTG), care a achiziționat o participație majoritară la ESL în 2015 pentru 78 de milioane de euro. MTG și-a majorat investițiile în compania-mamă a ESL Turtle Entertainment în 2018.

Ceo-ul ESL Gaming, Craig Levine, a declarat: “Misiunea noastră rămâne neschimbată: să creăm o lume în care toată lumea să poată fi cineva. Fuziunea noastră cu FACEIT, împreună cu sprijinul SGG, ne va oferi mai mult know-how, capacități și resurse ca niciodată pentru a realiza această viziune. Fie că concurați sau urmăriți, faceți acest lucru din punct de vedere social sau profesional, calea va fi îmbunătățită prin această fuziune.”

Grupul ESL FACEIT a anunțat, de asemenea, o serie de detalii cu privire la viitoarele modificări ale ecosistemului competitiv CS:GO, în special ESEA și FACEIT. Acesta va avea ca scop promovarea unei mai mari stabilități pentru CS:GO în America de Nord prin noi stimulente pentru echipele profesioniste și va sprijini dezvoltarea scenelor locale și a sporturilor electronice în general. Noua companie mai spune că va investi masiv într-o metodă pentru jucătorii care vor veni să devină profesioniști.

Ceo-ul FACEIT, Niccolo Maisto, a declarat: “În ultimii ani, ESL și FACEIT au avut un impact pozitiv semnificativ pentru creșterea industriei esports, aducând o varietate de propuneri pentru jucători, echipe, editori și dezvoltatori. Prin unirea acestor capacități complementare și cu sprijinul SGG, adoptăm o abordare pe termen lung pentru a dezvolta o platformă mai robustă pentru a sprijini mai bine viitorul întregului ecosistem competitiv de jocuri și pentru a genera mai multă valoare pentru toate părțile interesate într-un mod durabil.”

Fuziunea și achiziția vine la doar o săptămână după ce gigantul tehnologic Microsoft a anunțat achiziționarea editorului Activision Blizzard pentru aproape 69 de miliarde de dolari, după cum Esporturi a arătat într-un comunicat de presă publicat AICI.

Această achiziție este probabil cea mai importantă din istoria esports. ESL și FACEIT sunt pilonii industriei – cei mai mari doi competitori în lumea organizatorilor de turnee. Implicațiile pentru industrie vor fi majore și de anvergură.

Autor: Nectarie Popa