Cea mai bună rată de refresh pentru gaming. Când este nevoie de mai mult de 60Hz și merită să cumpărăm monitoare atât de rapide?
Esporturi vă prezintă seria de articole „Luna tehnologiei”, zi de zi toată luna septembrie. Pentru pasionații de tehnologie și nu numai, informații utile și interesante, numai pe site-ul nostru.
Atunci când construiesc un PC de gaming, constructorii consumă ore întregi căutând cele mai bune componente care să ofere performanțe cât mai înalte în bugetul lor. Multe cadre pe secundă și stabilitate sunt, de obicei, ținta numărul unu pentru oricine își construiește un PC.
Cu un PC de gaming high-end, vei putea să te joci jocurile favorite la multe cadre pe secundă, lucru care îți va permite să beneficiezi de rata de refresh a unui monitor mai scump. Rata de refresh mai mare va face jocurile să pară mai fluide și va reduce timpul de răspuns perceput în cele mai multe cazuri.
Monitoarele cu rata de refresh mare par o adiție bună la setupul tău de gaming, dar odată intrat în transa acestora, nu există cale de întoarcere. Jocurile vor începe să se simtă mult mai responsive și mai fluide, din moment ce ecranul se reîmprospătează mai repede.
Rata de refresh optimă
Cu cât mai mare rata de refresh a monitorului, cu atât se va simți mai fluidă experiența, dar numerele mai mari nu sunt mereu mai bune. Din punct de vedere competitiv, un monitor de 360Hz va fi mereu superior unuia de 144Hz. Totuși, va trebui să iei în considerare mai multe aspecte înainte să cumperi un astfel de monitor. Astfel, vei afla rata de refresh optimă pentru calculatorul tău.
Dacă ne uităm numai la specificații, mereu va exista un monitor „cel mai bun”, dar îți trebuie unul potrivit sistemului tău. Dacă vrei să beneficiezi de rata de refresh a monitorului, mai întâi trebuie să te asiguri că poți să rulezi jocurile la rata de refresh aleasă. Dacă alegi ceva overkill sau sublicitezi, o să ai o problemă.
Rata de refresh optimă pentru gaming competitiv
240 – 360Hz
Majoritatea monitoarelor nu au rată de refresh mai mare de 240 sau 360Hz. Dacă ești un gamer competitiv și calculatorul tău poate să ruleze jocurile la mai mult de 240 de fps, un astfel de monitor este cea mai bună alegere pentru tine.
Totuși, nu se pune dacă prinzi 240 de cadre pe secundă uitându-te în cer sau la un perete. Trebuie să ai în medie peste 240 de fps, ca să beneficiezi de un astfel de echipament. Vei putea folosi monitorul oricum, dar va fi pur și simplu mai ieftin să alegi unul cu o rată de refresh mai mică, dar sub media ta de cadre pe secundă.
165Hz
165Hz este calea de mijloc între 144 și 240Hz. Dacă sistemul tău poate prinde mai mult de 165 de fps, un astfel de monitor va fi perfect pentru tine, și va fi mult mai ieftin decât unul de 240 sau 360Hz.
Rată de refresh pentru jocuri competitive în general
144Hz
Un monitor de 144Hz este, de obicei, pasul făcut de fiecare jucător. Este standardul industriei. Cu alte cuvinte, dacă vrei și ai nevoie de mai mult de 60Hz, cea mai bună alegere este 144Hz. Când vine vorba de observarea diferenței, trecerea de la 60Hz la 144Hz se va simți cel mai mult. Mișăcrile de pe ecran se vor simți atât de fluide! Cu cât treci la mai mulți Hz, cu atât diferența va fi mai dificil de observat. (Nu este din cauza mitului stupid cum că vederea umană este limitată la 24 de cadre pe secundă!)
Rată de refresh pentru gaming casual
60Hz
La începutul gaming-ului, monitoarele de 60Hz erau singura opțiune. Deși nu este nimic în neregulă cu ele, dacă te joci ceva competitiv, monitorul de 60Hz îți va oferi un dezavantaj.
Deși este un avantaj minor, jucătorii cu un monitor mai capabil te vor vedea mai repede, permițându-le să reacționeze mai repede. Deși este vorba de milisecunde, dacă ești gamer competitiv, vei vrea ca acele milisecunde să fie în favoarea ta.
Partea bună a lucrurilor totuși este că, dacă ai deja un astfel de monitor și plănuiești să îți iei unul nou, cel vechi poate să devină monitor secundar.
Totuși, înainte să îți cumperi un monitor atât de capabil, este imperativ să îți testezi sistemul, ca să vezi câte cadre pe secundă scoți.
Verifică media fps, dar și minimul și maximul. Dacă media de cadre pe secundă este sub rata de refresh dorită, încearcă să mai scazi rezoluția sau să joci pe setări mai puțin solicitante.
Altă opțiune este să faci upgrade la componentele vechi ale PC-ului tău. Dacă ai o placă video mai veche, poate că e timpul în sfârșit să faci upgrade. Dacă ai o placă video nouă, poate că problemele sunt din cauza unui procesor vechi, ceea ce înseamnă că schimbarea procesorului poate face o diferență masivă.
Jucătorii care se joacă pe laptop pot încerca să-și achiziționeze un cooler. Temperatura scăzută a procesorului poate aduce mai multe fps.
Autor: Nectarie Popa nectarie.popa@esporturi.ro