Cât de sigur este G2A? Răspunsul

Cât de sigur este G2A? Răspunsul. Revânzarea de chei de activare de jocuri a devenit o modă în industrie în ultimul deceniu. Cel mai popular şi iconic site din acest domeniu este de departe G2A.com.

Esporturi vă prezintă seria de articole „Luna tehnologiei”, zi de zi toată luna septembrie. Pentru pasionații de tehnologie și nu numai, informații utile și interesante, numai pe site-ul nostru.

Jucătorii pot folosi G2A pentru a cumpăra chei pentru jocuri de la vânzători terți la prețuri reduse. Cu toate acestea, legitimitatea și siguranța achiziționării de pe site au fost puse sub semnul întrebării încă de la începuturile sale.

În ciuda tuturor întrebărilor legate de G2A, compania afirmă că site-ul său web este legitim. În timp ce site-ul în sine poate fi verificabil, piața este o poveste complet diferită. O mare parte din această incertitudine cu G2A provine de la revânzătorii de pe platformă care distribuie coduri de joc nelegitime.

Ce este “piaţa gri”?

G2A operează în ceea ce se numește o piață gri. Piața gri este, în esență, locul în care au loc tranzacții obtuze din punct de vedere juridic între un cumpărător și un vânzător neverificat. Cumpărătorii de obicei nu au cum să știe unde sau când vânzătorul a obținut inițial produsul.

În plus, achizițiile digitale pot fi frauduloase și nu funcționează din cauza unei chei de descărcare inutilizabile. În ceea ce privește codurile de joc, este aproape imposibil să știți dacă cheia va funcționa până când va fi achiziționată.

Înțelegerea modului de a vă proteja atunci când aveți de-a face cu revânzătorii este esențială. Un vânzător cu recenzii bune este mai probabil să ramburseze banii pentru o cheie nefuncţională decât un vânzător fără recenzii. Alte măsuri de protecție pot preveni înșelătoriile, cum ar fi utilizarea protecției consumatorilor PayPal pentru a vă apăra împotriva achizițiilor frauduloase. Cu toate acestea, este în interesul cumpărătorului a cerceta în mod corespunzător un vânzător și site-ul pentru a cumpăra un produs în condiții de siguranță.

Cât de sigur este G2A?

Ca un site care găzduiește coduri de joc, G2A este un site legitim. Dacă un cod de joc este sau nu legitim, uneori înclină spre fals, totuși. Dr. Andreas Lober, partener la firma de avocatură Beiten Burkhardt, susține că este aproape imposibil să revinzi un cod de joc obținut legal în articolul său despre industria jocurilor. Lober consiliază dezvoltatorii de jocuri și editorii în legislația privind drepturile de autor cu experiență specifică în gestionarea cazurilor în instanță pentru revânzători.

Acest lucru se datorează faptului că legile privind drepturile de autor atât în SUA, cât și în UE împiedică revânzarea unei copii digitale a unui produs, a spus Lober. În SUA, acest lucru este în conformitate cu doctrina de primă vânzare. În plus, este practic imposibil să activați o cheie de două ori pentru un produs. Ceea ce înseamnă că G2A nu vinde jocuri utilizate, ci coduri de joc obținute în moduri non-transparente, probabil ilegale.

Explicația doctrinei de primă vânzare

Imaginați-vă că dați o copie fizică a unui joc unui prieten și ei plătesc o sumă monetară pentru asta. Chiar dacă banii nu au fost implicați, proprietarul copiei originale este liber să facă așa cum doreşte, deoarece a fost o copie fizică. Doctrina de primă vânzare nu acoperă vânzările digitale.

Dacă această tranzacție ar avea loc online, proprietarul copiei originale ar fi răspunzător pentru încălcarea drepturilor de autor, deoarece acest lucru este considerat crearea unei noi copii a articolului de către instanțele din SUA. Persoana care achiziționează jocul nu ar suferi o pedeapsă, dar cheia folosită ar putea fi anulată de dezvoltatorul care deține drepturile.

Activitatea ilegală a fost confirmată de Polygon în 2020, când G2A a trebuit să plătească dezvoltatorului Wube Studios, creatorul Factorio, aproape 40.000 de dolari în restituire pentru codurile de joc furate de pe platformă. În 2019, G2A s-a oferit să deschidă accesul dezvoltatorilor pentru a verifica vânzările ilegale de chei pe piața sa și pentru a plăti de 10 ori suma pentru orice chei găsite.

Wube Studios a semnat pentru acest lucru, dar G2A a susținut că nu a putut obține un auditor extern să se uite peste cele 321 chei despre care dezvoltatorul spune că au fost furate. În schimb, compania a făcut auditul de una singură.

Este G2A sigur?

Frauda pe G2A este posibilă. Vânzătorii, așa cum am menționat mai devreme, pot vinde chei furate. Nu există nicio garanție că dezvoltatorul nu va lua înapoi codul achiziționat sau că va funcționa măcar. Mai mult decât atât, codurile de joc false ar putea avea viruși sau software rău intenționat care poate infecta un PC. Din acest motiv, este greu de recomandat utilizarea site-ului ca o modalitate complet sigură de a cumpăra coduri de joc.

G2A susține că utilizează algoritmi de securitate AI specifici și are peste o sută de persoane care monitorizează site-ul în orice moment. De asemenea, susține că compania verifică temeinic toți vânzătorii săi pentru a-și asigura legitimitatea ca afacere, chiar dacă Dr. Lober susține că vânzătorii nu pot revinde legal codurile de joc din SUA.

G2A spune, de asemenea, că compania obține toate codurile sale de joc direct de la editori și dezvoltatori, ceea ce poate să nu fie corect. Unele companii de jocuri nu își vor vinde jocul vânzătorilor terți.

În cele din urmă, G2A nu este cel mai bun loc pentru a achiziționa coduri de joc ieftine. Alte site-uri terțe, cum ar fi Humble Bundle, vând în mod constant chei reduse fără posibilitatea uneia furate sau nelegitime. Cele mai bune locuri sunt site-urile oficial afiliate care vând de la editorul sau dezvoltatorul unui joc, mai degrabă, decât un reseller ca G2A.

Sursa: Dot Esports.

Autor: Nectarie Popa nectarie.popa@esporturi.ro

CITEŞTE ŞI Ce înseamnă un ecran OLED?
CITEŞTE ŞI Cum se curăță ecranele
CITEŞTE ŞI Cea mai bună rată de refresh pentru gaming