Modul de joc de Commander

Modul de joc de Commander.

Ce este “Commander”?

Commander se bazează pe o creatură legendară care definește deckul (un deck poate avea 2 Commanderi, în cazul în care aceștia respectă regula partner. Aceasta trebuie să aibă subtipul “legendary” pentru a putea fi Commander. Pe langă aceasta, se va mai construi un deck de 99 cărți, în care o carte nu poate să apară de 2 ori sau mai multe, excepţie făcând landurile basic, sau alte cărți care specifică contrariul (exemplu: “Seven Dwarf”).

 

Commandzone

Commandzone este locul unde “stă” Commanderul/Commanderii. Acest loc funcționează ca o extensie a mâinii tale, dar nu se contorizează la limita de 7 cărți. După ce o creatură moare, ea se duce în Graveyard. Atunci când Commanderul pleacă de pe Battlefield (moare, este exilat, este amestecat în librărie, etc) ai de ales dacă să lași acțiunea respectivă să se rezolve sau îl pui înapoi în Commandzone. Pentru fiecare data când Commanderul a murit, poți să îl joci dar va trebui să plătești 2 în plus faţă de costul anterior. Taxa de 2 mana rămâne. Adică, dacă ai un Commander care costă 3 și roșu, după ce moare va costa 5 și roșu. Dacă mai moare odată, ajunge să coste 7 și roșu, ș.a.m.d.

 

Reguli de construcție

Toate cărțile trebuie să respecte identitatea culorii Commanderului. Acest lucru înseamnă că în deck poți pune doar cărți de aceiași culoare cu Commanderul. Dacă ai ales un Commander verde-alb, toat cărțile vor fi albe, verzi, gri, sau verde și alb. Abilitatea unui Commander se încadrează în identitatea culorii acestuia. Dacă ai ales un Commander ce costă 2 și albastru, și are o abilitate cu roșu, identitatea acestuia este albastru-roșu.

 

Cine poate fi Commander?

Orice creatură legendară poate fi Commander. Un deck poate avea 2 Commanderi dacă pe aceștia este scris “Partner”(aici bagi link). Dacă ambii conțin Partner, vei avea identitatea amândurora (exemplu: unul este albastru și celălalt negru, identitatea deckului este albastru-negru). Un deck poate avea doi Commanderi Parteneri de aceiași/aceleași culoare/culori. Un deck cu Commanderi Parteneri va avea în rest doar 98  de cărți. Anumiți parteneri funcționează doar cu un anumit partener. Acesta va avea pe el textul: Partner with (numele celuilalt partener).

Pe anumiți Planeswalkeri, vei găsi textul: “This Planeswalker can be your Commander”. Asta înseamnă că poți să folosești Planeswalkerul respectiv drept Commander.

 

Ikoria-companion

În seria Ikoria: Lair of Behemoths, a apărut “companionul”. Acesta poate fi folosit drept Commander, sau poate fi folosit ca a 101-a carte. Acesta funcționează ca un al doilea Commander, sau un al treilea în caz de Commanderi Parteneri. Toți Companionii costă mana hybrid. Asta înseamnă că ai de ales când plătești ce culoare să fie. Dacă el costă 1, hybrid roșu-alb hybrid roșu-alb, poți plăti de exemplu 3 alb. Dacă ai un Commander cu identitate alb, companionul din exemplul de mai sus nu poate fi în 99, sau să funcționează ca a 101-a carte, deoarece are în identitate și roșu. O altă diferență între companion și Commander este că nu se poate întoarce în commandzone. Când moare, acesta se duce în graveyard, sau respectă acțiunea care îl face să părăsească Battlefieldul.

De ce este Commander popular?

Commander este popular deoarcece poate fi jucat în 4, astfel devenind un joc mai mult social, decât competitiv. Acesta este locul unde anumite cărți își pot găsi locul, pentru că nu mai este atât de competitiv.

Dacă îți plac dinozaurii, poți creea un Deck cu tematică dinozauri. Un deck poate începe de la un preț de aproximativ 100 de lei, și vine echipat cu tot ce ai nevoie pentru a încpe să îl joci. Poți să-l faci din ce în ce mai bun, schimbând o carte mai slabă pentru una mai bună. Astfel, cu timpul, Deckul ar deveni mai puternic. Există foarte multe posibilități, de aceea nu devine plictisitor. 2 Deckuri cu același Commander pot fi construite în moduri foarte diferite, sporind astfel versatilitatea formatului.

Acest format are și o variantă competitivă, în care fiecare încearcă să câștige cât mai repede, și de aceea toată lumea folosește cele mai bune cărți, care sunt și foarte scumpe. Acestea câștigă în general în primele câteva ture, printr-un combo, de multe ori infinit.

Modul de joc de Commander.

Autor: Matei Dașu matei.dasu@esporturi.ro

CITEȘTE ȘI “The Book of Exalted Deeds” interzisă pentru Standardul 2022
CITEȘTE ȘI Cine este creatorul Magic: The Gathering?