INTERVIU. Michal Blicharz vorbeşte despre IEM Cologne 2021

INTERVIU. Michal Blicharz vorbeşte despre IEM Cologne 2021: “Este probabil cea mai grea provocare din ultimii cinci ani pentru că este aproape totul diferit”.

Vicepreședintele ESL pentru jocuri pro discută despre găzduirea primului eveniment CS:GO în persoană de la începutul pandemiei.

Cum IEM Cologne începe să se apropie, Michal “Carmac” Blicharz este într-un “rollercoaster de emoţii”. A trecut mai bine de un an de când acesta a făcut anunţul în lacrimi că playoff-urile IEM Katowice 2020 nu se vor ţine cu public prezent în sală din cauza noului coronavirus.

Aşteptarea pentru întoarcerea evenimentelor de Counter-Strike mari pe LAN a fost lungă. A trecut atât de mult timp încât “Carmac” foloseşte chiar şi o referinţă la “Urzeala Tronurilor” pentru a descrie prin ce a trecut comunitatea şi semnificaţia acestui moment istoric. “Cu acest LAN simt că tocmai s-a terminat o iarnă de şase ani şi că începe o nouă perioadă în istoria Counter-Strike”, a spus reporterului HLTV.org. “E incredibil!”.

Au existat numeroase provocări pentru a face IEM Cologne un eveniment LAN. Turneul va avea loc în interiorul unui hotel din orașul german și nu într-un studio din Malta, așa cum a fost planificat inițial, din cauza ultimelor restricții de călătorie în vigoare. Ca parte a protocoalelor stricte Covid-19 ale evenimentului, jucătorii vor trebui să intre în carantină timp de trei zile la sosire și vor fi testați de mai multe ori pe tot parcursul turneului. Nu li se va permite să părăsească hotelul fără permisiune, iar strângerile de mână tradiționale cu adversarii au fost eliminate cel puțin în prima săptămână a evenimentului.

Chiar dacă IEM Cologne se încheie fără incidente, este încă neclar ce va însemna evenimentul pentru restul calendarului turneului, deoarece totul se poate schimba într-o clipită; creșterea recentă a cazurilor de Covid-19 în Europa, care este rezultatul variantei delta, este o preocupare de ultim moment pentru organizatori, deoarece Germania și-a înăsprit frontierele. Nu este de mirare că Michal oscilează între “entuziasm” și “teamă” pe măsură ce turneul se apropie.

INTERVIUL cu Michal “Carmac” Blicharz, vicepreşedintele ESL pentru jocuri pro, acordat unui reporter HLTV.org

ESL a fost primul organizator de turnee de Counter-Strike afectat de SARS-CoV-2. Cum e să fiţi primii care aduc LAN-urile înapoi?

Sentimentul este “De ce a durat atât de mult?”. Fanii văd evenimente pentru alte titluri şi doresc şi LAN-uri pentru CS. Dar într-un joc cum e VALORANT sau Rainbow Six, controlezi întregul calendar de turnee.

Atunci când organizezi un eveniment, trebuie să ţii cont de faptul că se poate întâmpla ceva atunci când echipa ajunge și trebuie să creezi o marjă de eroare de două săptămâni pentru carantină. Poate fi necesar să ţii cont de faptul că echipele care se întorc acasă pot avea și o perioadă de carantină de două săptămâni. Deci, pentru a permite tuturor celor care sunt eligibili din punct de vedere tehnic să vină, poate fi necesar să ştergi patru săptămâni în calendar pentru a fi aproape sigur că vine toată lumea. Găsește-mi o lună liberă în calendarul CS pentru a face asta. Cred că mulţi fani nu iau asta în considerare într-o anumită măsură, şi, evident, fanii doresc mai multă concurenţă.

Ce părere avem despre asta? E agitație și teamă pentru că e prima dată. Va fi un eveniment foarte, foarte dificil pentru că nu am mai făcut niciodată așa ceva. Iar așteptările și nivelul de dificultate sunt foarte mari. În timp ce vorbim, echipele sosesc, și să sperăm că toate vor reuși.

Dacă unele echipe nu pot intra în Germania, ce veți face?

Depinde despre ce etapă vorbim, dar să spunem că unele dintre ultimele 16 echipe nu reușesc, atunci am umple acele locuri cu echipe din preliminarii. Deci, ar fi mai multe echipe de la preliminarii care vin.

Ai vorbit cu alți organizatori de turnee care au organizat evenimente pe LAN în timpul pandemiei pentru a ști la ce să te aștepți și cum să reacționezi?

Fiecare țară are propria abordare în acest sens. Ca o referință, ESL a operat Rainbow Six Finals pentru Ubisoft, deci acesta este un lucru în care avem o măsură de experiență. Dar fiecare țară este diferită, în special în perioada COVID. Deci, nu organizăm evenimentul pe baza exemplului cuiva. Avem o agenție cu care lucrăm care ne ajută cu toate astea. Am cerut sfaturi, dar în cea mai mare parte, trebuie să-ţi creezi propriul protocol pe baza condițiilor din teren.

Am prefera să exagerăm acum decât să avem probleme dacă nu putem, de exemplu, să jucăm semifinalele pentru că toate echipele au fost expuse cuiva care este infectat, sau dacă facem o greșeală care poate costa pe cineva sănătatea lor.

Michal “Carmac” Blicharz, într-un interviu acordat HLTV.org.

Care sunt unele dintre cele mai mari provocări și unele dintre coșmarurile logistice de care ai dat?

Cea mai mare provocare a fost faptul că am planificat inițial să mergem în Malta. Avem un acord de afaceri cu Malta pentru a rula concursuri de esporturi acolo. Am avut o configurație care a fost deja construită parțial, dar apoi au fost instituite restricții de călătorie pentru anumite țări, ceea ce înseamnă că echipele din CSI vor trebui să intre în carantină într-o altă țară timp de două săptămâni în drum spre Malta.

Acest lucru ne-a obligat să reconsiderăm planurile și să o facem în Köln. Nu este ușor să faci asta într-un preaviz de patru săptămâni, trebuie să găseşti locul potrivit, să iei toate echipamentele din Malta, să le trimiţi înapoi în Germania și să le configurezi la timp. Am mers cu un hotel cu care suntem familiarizați și o configurare turneu similar cu faza grupelor IEM Cologne. Crearea a ceva similar cu un turneu de studio în stil ELEAGUE nu a fost fezabilă.

Am avut două puncte cheie de urmat. Numărul unu, să ne asigurăm că turneul se joacă aşa cum l-am gândit, cu 24 de echipe, cu preliminarii şi faza grupelor, sferturi de finală, semifinale şi finală. Numărul doi, să ne asigurăm că oamenii sunt în siguranţă, deoarece jucătorii vin din, cred, 20 de ţări diferite, iar unele dintre aceste ţări au varianta Delta a noului coronavirus prezentă în ele. Avem aproximativ 200 de persoane în mediul nostru restricţionat de concurs. Probabilitatea ca cineva să fie infectat este semnificativă, aşa că am creat protocoale care sunt destul de sigur că vor ajuta la protejarea tuturor, deşi poate face mulţi jucători mai puţin confortabili decât sunt obişnuiţi. Dar pentru noi, evenimentul este obligatoriu să-l organizăm în condiţii de siguranţă. Poate la următorul, vom mai relaxa măsurile luate. Am prefera să exagerăm acum decât să avem probleme dacă nu putem, de exemplu, să jucăm semifinalele pentru că toate echipele au fost expuse cuiva care este infectat, sau dacă facem o greșeală care poate costa pe cineva sănătatea lor.

Cum va arăta configurarea turneului?

Jucătorii vor merge pentru jocuri la sala de festivităţi a hotelului, similar cu configurarea pentru faza grupelor pentru IEM Katowice sau ESL One Cologne în trecut, dar nu li se va permite, cel puțin pentru prima săptămână, să dea mâna sau ceva de genul acesta. Va trebui să folosim toalete separate pentru pauze și așa mai departe. Nu vrem să se atingă reciproc pentru că dacă jucătorul X din echipa numărul 1 se îmbolnăvește, vrem să ne asigurăm că doar acea echipă intră în carantină și nu toți cei pe care jucătorul X i-a atins.

Ce vei face pentru ca acest turneu să se simtă special și diferit de ceea ce am văzut în era online? Ce fel de acces vă va trebui ca să puteți crea conținut cu echipele?

Vom avea oameni la faţa locului cu camere îndreptate spre jucători, ca să putem arăta jucătorii aşa cum suntem toţi obişnuiţi. Gândiţi-vă la cât de diferită şi superioară va fi experienta celui mai simplu LAN decât orice s-ar putea realiza online. Ne vom asigura că adrenalina jucătorilor va fi transmisă telespectatorilor. Va fi o barieră în minus între privitori şi adrenalina jucătorilor.

IEM Cologne şi IEM Katowice sunt, în general, cele două obiective principale ale noastre când vine vorba de îmbunătăţit calitatea. Pentru acest eveniment, vom aduce cea mai mare actualizare a graficii din 2018, de la turneul din Katowice de atunci. Grafica a fost refăcută integral de către echipa noastră de designeri şi operatori, cu o nouă abordare asupra informaţiilor de pe ecran şi o îmbunătăţire a clarităţii.

De asemenea, schimbăm trofeul cu unul nou. Lucrăm cu un atelier german care creează trofeele Cupei Mondiale de Fotbal şi trofeele UEFA Euro. Au proiectat trofeul IEM Katowice pentru noi și îl produc pentru noi de mai mulți ani. Ei produc noul trofeu IEM Cologne, care va fi un omagiu adus vechiului trofeu. Sperăm că aceste două trofee pot fi ca fraţii, la fel cum evenimentele sunt înfrăţite în structura noastră ESL Pro Tour.

În cadrul protocolului nostru COVID, vom încerca să le oferim jucătorilor cât de multă libertate putem, fără să-i expunem unor riscuri suplimentare. Din câte mi s-a spus, aproximativ 80% din personanlul nostru este vaccinat anti-covid şi aceştia vor intra, de asemenea, în carantină, la fel ca jucătorii. Nu sunt doar jucătorii într-un mediu restricționat și, de exemplu, operatorul de cameră se întâlnește cu toți, merge acasă să mănânce cu copiii lui și vine a doua zi înapoi la eveniment. Dacă ar fi așa, protocolul nostru n-ar avea niciun sens. Oricine este implicat în eveniment va sta în carantină timp de trei zile și va sta la hotel. În momentul în care cineva părăsește hotelul, acesta părăsește evenimentul și nu se mai poate întoarce. De exemplu, antrenorul Ninjas in Pyjamas nu poate să vină să-și vadă jucătorii, după care să se întoarcă acasă la el.

Vei folosi acest turneu ca o lecție pentru viitor, în special pentru evenimentul LAN pe care speri să-l găzduiești cu public în sală, în decembrie?

Orice turneu este o lecție pentru viitor. Vrem să vedem dacă, să zicem, suntem prea încordați cu turneul. Revenind la motivul pentru care evenimentul este special: situația sanitară și faptul că este un IEM Cologne, adică un campionat EPL, că este un eveniment cu fondul de premii de 1 milion de dolari. Este un eveniment mult așteptat, de asemenea. Faptul că, presupunând că Gambit trec de preliminarii și ajung în turneu, voma vea răspunsul la „Are vreo valoare istoria scrisă de ei?”. Dominația Gambit trebuie verificată pe LAN. Performanțele eroice, câștigarea ESL Pro League trebuiesc verificate pe LAN. Sunt atât de multe întrebări. „Astralis joacă mai bine pe LAN?”. Era online nu a fost prea blândă cu ei. „A fost oare cursul natural al evenimentelor, și-au depășit vârful?”. „Această grupare nu este potrivită pentru evenimente online?”. Avem atât de multe întrebări care vor primi un răspuns pe LAN. Asta, evident, dacă vor mai fi și alte evenimente pe LAN în viitorul apropiat. Sperăm să fie, mulțumită numărului crescut de persoane imunizate anti-covid.

Atât de multe întrebări sunt acolo, și va trebui să li se răspundă iar și iar, pentru că pe baza unui singur eveniment de un milion de dolari, dacă Gambit se află pe locul doi în urma Virtus.pro, ce spune asta? Nu știm nimic, de fapt, în marea schemă a lucrurilor. Acesta este modul în care funcționează Counter-Strike, avem nevoie de un șir de evenimente pentru a afla un pic din adevăr.

Folosesc referința la „Urzeala Tronurilor”, unde au o iarnă de șase ani și apoi un număr lung de ani fără zăpadă. Simt că acest LAN ne ajută să ieșim dintr-o iarnă de șase ani și să intrăm într-o nouă eră Counter-Strike. Tot ce încercăm să facem este să oferim o competiție bună, care va oferi o mulțime de răspunsuri la întrebările menționate și nu numai, și să ne asigurăm că toată lumea este în siguranță. Așadar, concurența și siguranța sunt esențiale. Restul sunt bonus, sunt în plus.

Ai spune că aceasta este cea mai mare provocare vreodată, în ceea ce privește găzduirea evenimentelor?

Nu, în niciun caz. Deși, într-un fel, da, dar cea mai mare provocare este să mergi pe un teritoriu pentru prima dată, cum ar fi America, și să rezervi un stadion fără să știi dacă lumea va cumpăra bilete. Asta a fost, fără îndoială, cea mai mare provocare, dar acest eveniment LAN este probabil cea mai mare provocare din ultimii cinci ani, deoarece este atât de diferit și dificil în același timp.

Care sunt planurile pentru evenimentul din decembrie, care ar trebui să aibă public în sală? Va avea loc în Asia?

Am învățat că e o prostie să vorbim prea mult despre lucruri care sunt la câteva luni distanță când lucrurile se schimbă la două săptămâni. Aș vrea să-ți pot spune mai multe, dar orice se consemnează poate fi invalid în 14 zile. Așa că nu cred că pot spune altceva util, în afară de dorințele și visele noastre. Totul va depinde de aceiași factori care influențează în prezent IEM Cologne.

Când ESL a anulat Campionatul Major din Rio, într-un comunicat de presă ați spus că vreți să mai mergeți acolo într-o zi. Încă mai sunt valide acele afirmații?

Cu siguranță! Altceva nu e de zis. Cu siguranță!

Autor: Nectarie Popa nectarie.popa@esporturi.ro

CITEŞTE ŞI ESL confirmă că IEM Cologne 2021 va fi LAN